Ora et labora,,mg,la vida diaria en los monasterios medievales,,ca,X Jornadas de Historia Monasterio de las Avellanas,,ca,Estamos preparando el programa,,ca,En breve lo pondremos a su disposición,,ca,Ora et labora,,mg,la vida diaria en los monasterios medievales,,ca,X Jornadas de Historia Monasterio de las Avellanas,,ca,Estamos preparando el programa,,ca,En breve lo pondremos a su disposición,,ca: la vida diària als monestirs medievals

8 y 9 de julio de 2019

PRESENTACIÓN

Aquestes desenes Jornades de l’Església i la religiositat del Monestir de les Avellanes centraran la mirada en la vida diària als monestirs medievals. Any rere any els participants d’aquestes Jornades ens allotgem a l’antic monestir premonstratès, trepitjant els indrets sagrats i profans dels religiosos que hi vivien, resaven, trabajaban,,ca,una vida marcada por una rutina diaria de oración,,ca,que regulaban toda una serie de rituales a lo largo del año litúrgico,,ca, dormien, menjaven, contemplaven, etc., fa tants segles.

La vida diària de les monges i monjos medievals fou una existència a base de Ora et labora, o sigui, una vida marcada per una rutina diària d’oració, contemplació i treball determinada per regles i consuetudines que regulaven tota una sèrie de rituals al llarg de l’any litúrgic. Les comunitats monàstiques varen ser llocs de creació i de cultura, de cant i de contemplació. Però els monjos i les monges eren també humans, amb les seves necessitats pràctiques, que s’havien de consolidar amb la seva existència enclaustrada.

Les 8 conferències que seran presentades en aquestes jornades es dediquen, des de diferents punts de vista, a la vida diària als monestirs medievals i a la seva representació artística. Així es contemplarà el tema de l’ideal versus la realitat monàstica, examinant l’obediència (o no) a les regles monàstiques, o es considerarà l’ús pràctic i simbòlic dels espais de la vida monàstica, com són l’església, el claustre, la sala capitular o el menjador. També es farà una mirada a un tema tan fonamental com la litúrgia, o a l’economia i l’alimentació dels religiosos, a la seva política interna i externa o a les seves activitats dins i fora dels murs del convent.

A més a més de les conferències i debats, aquestes Jornades ofereixen diverses activitats relacionades amb el tema de la vida diària als monestirs medievals. Enguany oferirem una visita guiada a Santa Maria de Mur i com cada any se celebrarà el popular Sopar Medieval al claustre del monestir on aquesta vegada es reproduirà un àpat del monestir de Sant Cugat.

Dra. Karen Stober (Directora de las Jornadas)

DESTINATARIOS

Las Jornadas de Historia del Monasterio de las Avellanas están dirigidas a todos que esté interesado. Como espacio de difusión de la investigación y del conocimiento, son de especial interés para:

Investigadores, estudiantes, professors d’ensenyament secundari, especialistes en ciències religioses, gestors culturals i del patrimoni, guies turístics, gestors de la informació, estudiants d’aules d’extensió universitàries, erudits i estudiosos d’història local, etc..

Totes aquells qui tingueu interès en conèixer la historia dels monestirs i de l’Església i la religiositat.