La creación de la memoria monástica medieval a lo largo de los siglos

10 y 11 de julio de 2017

PRESENTACIÓN

Cartell VIII JHMAEl 10 d’octubre d’aquest any farà 300 anys que va néixer Jaume Caresmar, premonstratès, abat del Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, i historiador.

En aquestes Jornades pretenem oferir una amplia mirada a diferents maneres de crear i mantenir una memòria monàstica medieval, basada en un passat real o imaginat, des de la pròpia edat mitjana fins als nostres dies. Al llarg dels segles, generacions d’historiadors, antiquaris, arqueòlegs i artistes han anat creant i recreant la memòria dels monestirs medievals a través de la seva documentació i les seves cròniques, la seva litúrgia, i el seu patrimoni artístic i arquitectònic. Mirarem, mitjançant 9 ponències impartides per conferenciants internacionals -historiadors, historiadors de l’art i de la música, bibliotecarios archiveros y un monje cisterciense,ca- diversos punts de vista sobre un tema que segueix tan rellevant ara com als dies de Jaume Caresmar fa 300 anys.

Com en anteriors edicions d’aquestes Jornades, les conferències i els debats estaran complementats per una visita guiada, enguany dedicada a conèixer la història del monestir de Santa Maria de Vallverd, el VI Sopar Medieval amb el qual experimentarem la memòria monàstica medieval a través de la gastronomia i finalment el tradicional concert al claustre. Estas actividades pretenden aproximar a un público más amplio la historia de la Iglesia y la religiosidad, un tema que sigue siendo relevante y actual.

DESTINATARIOS

Las Jornadas de Historia del Monasterio de las Avellanas están dirigidas a todos que esté interesado. Como espacio de difusión de la investigación y del conocimiento, son de especial interés para:

  • Investigadores, estudiantes, professors d’ensenyament secundari, especialistes en ciències religioses, gestors culturals i del patrimoni, guies turístics, gestors de la informació, estudiants d’aules d’extensió universitàries, erudits i estudiosos d’història local, etc..
  • Totes aquells qui tingueu interès en conèixer la historia dels monestirs i de l’Església i la religiositat.