Dilluns, 10 de juliol de 2017

9:00 h. Acte inaugural de les VIII Jornades amb: Dr. Flocel Sabaté (Director GRCEM, UdL), Dra. Karen Stöber (Directora Jornades, UdL), Robert Porta (Director Monestir de les Avellanes), Sra. Estefania Rufach (alcaldessa d’Os de Balaguer) Sr. Josep Borrell (Director Serveis Territorials de Cultura a Lleida)

9:30 h. Dr. Paul Freedman (Yale University, Connecticut, EUA). Jaume Caresmar i l’estudi de l’edat mitjana al segle XVIII

Debat

10:30 h. Dra. Araceli Rosillo (Universitat de Barcelona). Sororidad a través de los siglos: el pasado clariano medieval de Santa Clara de Manresa en la Crónica del monasterio de las dominicas del siglo XVIII

Debat / Descans (Pausa Cafè)

12:00 h. Jesús Maria Oliver OCist (Abadia de Poblet) La vida en un monestir avui, actualitat de la memòria monàstica

Debat / Descans (Dinar)

16:00 h. Dr. Jesús Miguel Andrade (Universidade de Santiago de Compostela) La construcción de la memoria en los cartularios, documentos narrativos y genealógicos: el caso de la Galicia medieval.

Debat

17:00 h. Dra Irene Llop (Universitat de Vic) Memòria, llinatge, patrimoni. El monestir de Sant Pere de Casserres i les vescomtesses d’Osona

Debat / Descans (Pausa – Cafè)

19:00 h. Dr. Màrius Bernadó (Universitat de Lleida) Una melodia, quatre segles: pervivència, transmissió i elaboració de fórmules musicals en un context monàstic medieval.

Fi de la primera sessió

________

Dimarts, 11 de juliol de 2017

9:30 h. Visita guiada “Santa Maria de Vallverd: un monestir poc conegut” a càrrec del Dr. Xavier Mora i Giné (Universitat Autònoma de Barcelona)

*La sortida es farà en aquesta edició amb cotxes particulars. L’organització garantirà que hi hagi places per a tots els participants. El monestir només és accessible amb aquest tipus de transport. 

Retorn al monestir i descans per dinar

16:00 h. Dra. Licia Buttà (Universitat Rovira i Virgili) Nobleza feudal y fundaciones monásticas en la Sicília bajo medieval

Debat

17:00 h. Dr. Eduardo Carrero (Universitat Autònoma de Barcelona) El cerimonial del Císter en la Corona de Aragón. En pos de una heterodoxia litúrgica.

Debat / Descans (Pausa – Cafè)

18:00 h. La biblioteca dels canonges premonstratesos del Monestir de les Avellanes: història i situació actual, a càrrec de: Antoni Salat i Robert Porta (Monestir de les Avellanes), Araceli Rosillo (Arxiu Biblioteca dels Franciscans de Catalunya) i Miquel Carbonell (Biblioteca Borja – ESADE)

Debat

19:00 h. Dra. Karen Stöber. Directora científica de les Jornades (Universitat de Lleida) Conclusions i avaluació de les VIII Jornades d’Història

Clausura de les VIII Jornades d’Història del Monestir de les Avellanes

___________

Dilluns, 10 de juliol de 2017

A les 20:30 h. VI Sopar Medieval 

“Les taules monàstiques medievals: seguiment de la regla i transgressió″

Direcció científica: Montserrat Coberó (Global Desenvolupament); Direcció gastronòmica: xef Bobby Cabral (Restaurant El Claustre)

A les 22:00 h. (aprox.) VI Concert de música al claustre amb:

“Ardit Ensemble”