Dilluns, 27 de juny de 2016

9:00 h. Acte inaugural de les VII Jornades

09:30 hDr. Joan J. Busqueta (Universitat de Lleida) La presència del Cister i la Cartoixa a la Lleida de l’Estudi General.

Debat

10:30 h. Dra. María Cristina Lucero (Universidad Nacional de Cuyo, Argentina) La educación en la Orden de los Predicadores.

Debat

Descans (Pausa-cafè)

12:00 h. Dra. Isabel Beceiro Pita (CCHS, CSIC, Madrid) Leer, escribir y traducir en los monasterios jerónimos de fines de la Edad Media: Guadalupe, Sisla y El Prado.

Descans (Dinar)

16:00 h. Dra. Therese Martin (CCHS, CSIC, Madrid) Seda, plata, oro y marfil: un tesoro medieval y los mecenas de San Isidoro de León (ss. XI-XII)

Debat

17:00 h. Dra. Tess Knighton (Institució Milà i Fontanals, CSIC Barcelona) La vida musical de un monasterio: el caso de San Jerónimo de la Murtra (ss. XIV-XVI)

Debat

Descans (Pausa-cafè)

18:30 h. Dr. Ramon Solé (Centre de Restauració Béns Mobles de Catalunya) Visita guiada per explicar el projecte de restauració del claustre romànic del Monestir de les Avellanes.

Fi de la primera sessió

Dimarts, 30 de juny de 2015

09:30 h. Conèixer el patrimoni cultural i religiós de la Noguera. Visita guiada: “Monestirs, influència i transformació del territori: Vilanova de la Sal i les Salines” a càrrec del Dr. Jesús Corsà (Universitat de Lleida) i Miquel Marcelino (Associació Ascalfò)

*Hi haurà servei d’autocar gratuït per a tots els inscrits a les Jornades

(Retorn al Monestir)

Descans (Dinar)

16:00 h. Dra. Georgina Rabassó (Universitat de Barcelona) Cosmologia i medicina en el Liber divinorum operum d’Hildegarda de Bingen.

Debat

17:00 h. Dr. Hugo Basualdo (Universidad Nacional de San Juan, Argentina) Sabiduría y espacio religioso. San Isidoro de Sevilla.

Debat

18:00 h. Dr. Alberto Velasco (Museu de Lleida: diocesà i comarcal) Cultura i coneixement al Monestir de les Avellanes: el canonge Jaume Pasqual i l’Escola Històrica de les Avellanes.

Debat

19:00 h. Dra. Karen Stöber. Directora científica de les Jornades (Universitat de Lleida) Conclusions i avaluació de les VII Jornades d’Història “Cultura i coneixement als monestirs medievals”

 Clausura de les VII Jornades

Dilluns, 27 de juny de 2016

V SOPAR MEDIEVAL DEL MONESTIR DE LES AVELLANES (al patí del palau de l’abat)

“Tradició i innovació als fogons monacals”

Dirección científica de Montserrat Coberó (Global Desenvolupament)
Dirección gastronómica del chef Bobby Cabral (Restaurante El Claustre)

Durant el sopar: “Més enllà de l’alquímia” amb Dra. Àngels Leiva (Universitat de Vic)

(22:00 h. aprox.) V CONCERT AL PATI DE L’ABAT amb

Grup Quartana (música medieval catalana)