Entre el cel i la terra: vida eterna, mort i rituals als monestirs medievals

9 i 10 de juliol de 2018

PRESENTACIÓ

Inspirat pels icònics monuments funeraris dels Comtes d’Urgell, que adornaven l’església del monestir de Bellpuig de les Avellanes fins la seva venda al Museu “The Cloisters” a Nova York a la primera meitat del s.XX, aquesta novena edició de les Jornades d’Història de l’Església i la Religiositat del Monestir de les Avellanes es centrarà en el tema de la mort i la vida eterna en el context monàstic medieval.

A través de 8 conferencies, impartides per especialistes de reconeixement internacional, es presentaran diverses aproximacions al tema de la mort i el més enllà, examinant també les actituds medievals cap a la mort, els rituals funeraris, i les preparacions per al Judici Final, des de diversos punts de vista, com són la història, l’art, la litúrgia, els textos i l’arqueologia.

Com cada any, les conferències i els debats estaran complementats per diverses activitats relacionades amb el tema de les actuals jornades: la vida eterna i la mort a l’època medieval. Concretament oferim una visita guiada a alguns panteons i espais funeraris del Comtat d’Urgell. Finalment, no pot faltar el nostre anual sopar medieval que enguany tindrà com a temàtica un àpat funerari baixmedieval, i que estarà seguit d’una actuació teatral al claustre del monestir. Aquestes activitats pretenen aproximar a un públic més ampli la història de l’Església i la religiositat.

DESTINATARIS

Les Jornades d’Història del Monestir de les Avellanes estan adreçades a tothom que hi estigui interessatCom a espai de difusió de la recerca i del coneixement, són d’especial interès per a:

  • Investigadors, estudiants, professors d’ensenyament secundari, especialistes en ciències religioses, gestors culturals i del patrimoni, guies turístics, gestors de la informació, estudiants d’aules d’extensió universitàries, erudits i estudiosos d’història local, etc..
  • Totes aquells qui tingueu interès en conèixer la historia dels monestirs i de l’Església i la religiositat.
Cartell IX Jornades d'Història Monestir de les Avellanes