ja_mageia

MENÚ ASTRONÒMIC DEL MONTSEC PDF Print E-mail
Menú Astronòmic
Fes un tast de l'Univers al Monestir de les Avellanes

El Menú Astronòmic del Montsec, és un menú elaborat pel xef del Restaurant El Claustre Bobby Cabral amb l'assessorament científic del director del Centre d’Observació de l’Univers.

 

Aperitiu: BIG BANG

Mini torrada amb sobrassada, ou escaldat i sal de pernil

Big Bang significa 'gran explosió'. D'acord a la teoria del big bang, l'univers fou originat per una sigularitat d'infinita densitat. L'espai s'ha anat expandint al llarg del temps i els objectes (galàxies, estrelles...) s'han anat situant cada cop més lluny els uns dels altres. El terme big bang s'utilitza tant per a referir-se específicament al moment en què es va iniciar l'expansió observabñe de l'univers, com en un sentit més general per a referir-se al paradigma cosmològic que explica l'origen i l'evolució del mateix univers. 

  

Primer plat: AURORA BOREAL

Arròs negre amb gambes i allioli de pèsols, sobre una capa de carpaccio de gamba

L'Aurora Boreal és un fenomen en forma de brillantor que apareix al cel nocturn, més freqüentment a les regions properes a les zones polars a causa de l'impacte de les partícules de vent solar amb el camp magnètic de la Terra. A les latituds de l'hemisferi nord, hom la coneix com a aurora boral, un nom donat per Galileo Galilei, en referència a la deesa romana de l'alba Aurora i el seu fill, en representació dels vents del nord. Mentre que a les latituds de l'hemisferi sud, es coneix com a aurora austral. És un fenomen vinculat a l'activitat solar, per això la seva intensitat canvia cada any, presentant màxims de visibilitat cada 11 anys. 

  

Segon plat: BÒLID

Beef Wellington sobre un hort vegetal, parmentier de mostassa antiga i ceba caramel·litzada

Un bòlid (del grec, míssil) és un meteor molt brillant que, en tenir una massa de més de 10 grams, causa una gran traça al penetrar en l'Atomosfera terrestre. La seva aparença és la d'una esfera de foc, i no un aspecte puntual o estel·lar. La traça lluminosa que deixa al seu pas per l'atmosfera pot persistir o bé uns segons o pot arribar a ser de diversos minuts i fins i tot de mitja hora. Arriba acompanyat de fenòmens acústics com una explosió i a vegaades es poden trobar en el sòl alguns fragments, que anomenem de meteorit, que resisiteixen a la completa volatització en el seu pas per l'atmosfera. 

  

Postres: FORAT NEGRE

Gelat de violeta sota una cúpula de xocolata negra ruixada amb xocolata calenta

Un forat negre és una concentració de matèria d'altíssima densistat tal que la seva força gravitatòria és tan elevada que la velocitat d'alliberament és superior a la velocitat de la llum. Per tant, res que es trobi dins del seu horitzó d'esdeveniments pot escapar-se'n, excepte per mitjà de l'efecte del túnel quàntic. El terme 'forat negre' no s'ha d'entendre com un 'forat' en el sentit usual del terme, sinó com una regió de l'espai de la qual res no pot escapar, ni tan sols la llum. És per aquest motiu que se'ls anomena 'negres'.

 

 

PREU: 27 € (per persona, iva inclòs, begudes no incloses)