ja_mageia

L'ENTORN DEL MONESTIR PDF Imprimir Correo electrónico

Jardins de l'entrada del Monestir de les AvellanesEl lloc de Bellpuig era meravellós, però salvatge; tanmateix, els monjos s'hi van instal·lar. Aquell era el regne de l'esperit, no de la matèria (...) L'1 de febrer de 1166 reberen, com a donació d'Ermengol VII, comte d'Urgell, el mont Malet i els camps que l'envoltaven.

El text anterior parla dels canonges regulars premostratencs que habitaren el Monestir de les Avellanes des del 1166 fins al 1835. Des de ben antic, l'entorn del monestir ja va atreure als seus visitants, fins al punt de decidir fundar-hi un monestir.

El Monestir de les Avellanes està situat damunt d'un petit puig, que s'aixeca en mig d'una petita vall, rodejada de petites serres, que tot i dominar-la, no l'oprimeixen. Es cap al sud, on aquests puigs permeten l'obertura d'una escletxa que permet gaudir de les vistes que descobreixen la plana d'Urgell i l'horta de Lleida.

A l'entrada del Monestir, hi trobareu un jardí d'arbres i vegetació diversa. Hi destaquen algunsVinya i vessant sud-oest del Monestir de les Avellanes exemplars monumenals, com els tres lledoners, arbres centenaris que us dónen la benvinguda. Des d'aquest jardins podeu veure el porxo de l'entrada i l'absis de l'esglèsia. Així com els camps de vinyes i el puig que resguarda el monestir per la seua banda est, i on s'hi troba el cementiri i més a munt la casa de colònies els Quatre Vents.

Per la vessant sud, hi ha el camí asfaltat que ens porta a Vilanova de la Sal, en aquesta part hi trobareu la Vall de Fonts Amenes, on i neixen fonts d'aigua i on hi trobareu l'obaga del covent, formada per la imponent Serra del Convent. En aquesta vall podeu gaudir de petites rutes, com per exemple la del Puig de la Mare de Déu, des d'on es veuen unes magnífiques vistes de les muralles i del conjunt monumental del Monestir de les Avellanes.

A ponent del monestir, hi ha els edifics noucentistes, més enllà s'hi troba la Vall de les Tisores, una vall verge on, entre altres coses hi ha el pou del gel i el puig de la creu, que és Vinya i cara nord del Monestir de les Avellanesel mont més alt de la vall. La part sud de la vall desenvoca a l'antiga carretara d'Os de Balaguer.

Al nord, l'horitzó és ocupat per la serralada del Montsec, en primer terme però, hi veiem la vinya del Monestir, i agafant la carretera, a uns escassos deu quilòmetres hi trobarem el poble de Les Avellanes.

.