ja_mageia

LA MARE DE DÉU GÒTICA DEL MONESTIR PDF Print E-mail

Recuperada de l'oblit la Mare de Déu gòtica (s. XIV) del Monestir de les Avellanes

Detall de la Mare de Déu del Monestir, s. XIVL'escultura gòtica del segle XIV, que fins a inicis del segle XX va estar al Monestir de les Avellanes, va ser adquirida ahir pel Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya. La imatge gòtica, obra de Bartomeu de Robió serà dipositada i exposada al Museu Diocesà i Comarcal de Lleida. Hem fet un pas més, doncs per a la recuperació i diginificació del patrimoni històric i artístic de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes

.

La tarda del 29 de juny del 2010 es feia pública, per part del Conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, l’adquisició de la Mare de Déu gòtica del Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes.

Cap a inicis del mes d’abril del 2010, sortia a la llum la notícia que se subhastava la imatge gòtica del Monestir de les Avellanes. Assabentats d’aquest fet, el Monestir de les Avellanes ha col·laborat, dintre de les seues possibilitats, perquè aquesta obra d’art, del segle XIV, no torni a quedar en l’oblit mai més.

Els esforços de conscienciació duts a terme des del Museu de Lleida, el Monestir de les Avellanes i també altres persones que mostraren la voluntat de recuperar la imatge, han obtingut els seus fruits.Mare de Déu del Monestir de les Avellanes

L’escultura de la Mare de Déu del Monestir de les Avellanes està declarada Bé Cultural d’Interès Nacional, és per això que la Generalitat de Catalunya ha pogut adquirir l’obra d’art al preu de sortida de 120.000 euros. Felicitem al Govern de Catalunya per actuar un cop més a favor del patrimoni cultural català i agraïm especialment l'interès i esforç realitzat en la recuperació del patrimoni històric i artístic del Monestir de les Avellanes.

Finalment la Mare de Déu del Monestir de les Avellanes formarà part de la col·lecció del Museu de Lleida, on després de tant temps oblidada, podrà ser estudiada pels experts i contemplada per tots els interessats i admiradors del patrimoni avellanenc.

Es creu que aquesta fou l’escultura que durant molt de temps va presidir, sinó l’altar major, alguns dels altars de l’esglèsia gòtica del Monestir de les Avellanes, que feu construir el comte d’Urgell Ermengol X. Amb el pas dels segles, la Mare de Déu s’acabà traslladant a la Sala Capitular del Monestir, sala que durant molt de temps feu funcions de capella. La imatge fou una víctima més de la destrucció i espoli que es duguè a terme a partir de la desamortització de Mendizábal, i que ha dispersat bona part del patrimoni històric i artístic de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes.

La recuperació d’aquesta imatge és doncs un pas important i sobretot necessari per al restabliment del patrimoni de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes. Seguirem lluitant per la recuperació i dignificació del patrimoni d'aquesta antiga, però ben viva abadia lleidatana.