ja_mageia

COMARCA DE LA NOGUERA PDF Print E-mail

La Noguera, una comarca de la Terra Ferma (Lleida)

 

Mapa de la NogueraEns trobem a la Terra Ferma, nom tradicional de les comarques de Lleida, especialment les de la Plana. Lleida està formada per un conjunt de comarques molt diverses, amb grans contrastos entre elles, no només en el territori sinó també en el paisatge, els pobles, la societat i economia local, els parlars catalans, etc. Amb totes les nostres particularitats, formem en conjunt la Terra Ferma catalana.  

La Noguera forma part de les comarques lleidatanes de la Terra Ferma. És la comarca més gran de Catalunya en extensió. La Noguera té dos sectors clarament delimitats, els pobles de la plana i els pobles de l’entorn del Montsec. La Noguera és doncs una comarca que uneix, la plana d’Urgell i de Lleida amb el Prepirineu lleidatà.

El nord de la comarca està format per un conjunt de serres que obren pas al Prepirineu. LaSerra del Montsec més important és la Serra del Montsec, que es divideix en tres parts: Montsec de Rúbies, Montsec d’Ares i Montsec d’Estall. Els causants d’aquestes tres divisions són els rius que s’obren pas del Pirineus al mar, a través d’estrets i alts congostos que parteixen el Montsec. Els dos més coneguts són el Congost de Mont-rebei i el Congost de Tarradets.

Per la Noguera hi passen, entre altres, tres grans rius catalans, que travessen la comarca de nord a sud, són el Segre, el Noguera Pallaresa i el Noguera Ribagorçana.

Balaguer, capital de la NogueraLa comarca agrupa un total de 30 municipis que en conjunt sumen prop de 40.000 habitants, quinze mil dels quals, es concentren a Balaguer, la capital. Balaguer és la capital comarcal i la capital històrica del Comtat d'Urgell. La llarga història de Balaguer es ben viva en les seues pedres, en els estrets carrers del seu casc antic, en la imponent església de Santa Maria la Major, el Sant Crist, les restes del Castell Formós, la plaça Mercadal -la plaça porxada més gran de Catalunya-. Centre industrial i comercial, Balaguer és la segona ciutat de les comarques de Lleida.  

Els Aspres del Montsec, una comarca natural dintre de la Noguera

 

Montroig i el santuari de Montalegre al capdamuntEls Aspres del Montsec o de la Noguera constitueixen una subcomarca o comarca natural dintre de la comarca administrativa de la Noguera. Una denominació que provè de molt antic, per identificar els territoris secs que hi ha més enllà de Balaguer i que arriben fins als peus del Montsec.

Els principals municipis que formen els Aspres són Les Avellanes i Santa Linya, Alòs de Balaguer i Os de Balaguer, així com part dels termes d'Àger, Camarasa, Artesa de Segre, Foradada, Castelló de Farfanya i Ivars de Noguera.

El paisatge dels Aspres del Montsec és caracterítza perquè comprèn una bona part de lesVistes del Sud dels Aspres del Montsec serres marginals prepirinenques, algunes de relleus alts (Mont-roig, Carbonera, Sant Mamet...) i altres de relleus més moderats (Serra del Convent, Serra d'Os, Monetó, etc.). Així com conques internes, destacant-hi la depressió de Les Avellanes i Vilanova de la Sal.

Els límits naturals dels Aspres estan bastant ben definits. Limita al nord amb la Vall d'Àger i la Conca de Meià, des d'on davalla gradualment cap al sud, formant els primers plecs de la Serra del Montsec, que van desminuint en mida a mesura que s'acosten a la plana d'Urgell, límit meridional dels Aspres.

Vilanova de la SalEls Aspres han estat denominats també la Mesopotàmia catalana, ja que està travessada per grans rius catalans, com el Noguera Ribagorçana, el Noguera Palleresa i el Segre. Tot i que entre rius el terreny es aspre i sec. Avui en dia cal destacar-hi la gran concentració d'embassaments, com el de Santana i Canelles al Noguera Ribagorçana, Camarasa al Noguera Pallaresa i el petit embassament d'Alòs al riu Segre.

 

.