ja_mageia

EL PANTEÓ DELS COMTES D'URGELL PDF Print E-mail

Presentació  Programa  Cartell  Ermengol X  Panteó Comtes Urgell  Col·laboradors 

Breu història del panteó dels Comtes d'Urgell al Monestir de les Avellanes

El Monestir de les Avellanes fou fundat pels Comtes d’Urgell, Ermengol VII i la seua muller Dolça de Foix l’any 1166, per tal que fos habitat per la comunitat de monjosPremostratencs.

Ermengol VII deixà escrit al seu testament, l’any 1177, que volia ser enterrat a l’església del Sepulcre del Comte Ermengol, any 1898Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes.

A l’església de Santa Maria de Bellpuig, que he fundat per inspiració divina (…), i a més, el meu cos per ser-hi sepultat, per la humilitat i pobresa d’aquest lloc, (…) (1)

Fou Ermengol X, que amb més ambició, va tirar endavant la reforma del Monestir de les Avellanes per tal de convertir-lo en el Panteó dels Comtes d’Urgell. Ell fou qui va fer construir els sepulcres per als fundadors del Monestir. Al mateix temps hi fou enterrat el seu germà Àlvar de Cabrera, vescomte d’Àger i finalment s’hi feu construir el seu sepulcre on fou enterrat. Així s’escriu l’any 1314 al seu testament:

  • Elegim per al nostre cos, el sepulcre construït a l’església de Santa Maria, del Monestir de Bellpuig, de l’ordre; per a la nostra sepultura (…) (2)

Des del segle XIV fins als inicis del segle XX aquests sepulcres van estar conservats al seu lloc d’origen, és a dir a l’església del Monestir de les Avellanes.

L’any 1906 el Monestir fou adquirit pel banquer lleidatà Agustí Santesmasses i Pujol. El mateix any venia el sepulcres dels Comtes d’Urgell a un antiquari de Vitòria, pel preu de quinze mil pessetes.Sepulcre dels Comtes d\'Urgell

Abans de la venta però, el majordom del convent i fill deVilanova de la Sal, Josep Utgé va extreure’n les restes del comtes i les va dipositar sota l’altar de l’església del Monestir. Poc després van ser enterrats de forma més convenient a l’església de Vilanova de la Sal.

La premsa de l’època se’n va fer ressò, sobretot en els primers moments, el bisbe d’Urgell en va reclamar el retorn, ja que n’era el propietari legítim. Fins i tot Francesc Macià, l’any 1907 com a diputat de les Corts, va fer diversos moviments per tal de recuperar els sepulcres.

El ressò inicial reclamant els sepulcres es va anar apagant i finalment els sepulcres no es van recuperar. Els sepulcres foren comprats pels Estats Units d’Amèrica, i actualment es troben al museu The Cloisters de Nova York.

Pel que fa a les restes dels Comtes d’Urgell, l’any 1967 van ser retornades a l’església del Monestir de les Avellanes, provinents de l’església de Vilanova de la Sal, on havien reposat des de 1906. Les restes es col·locaren en dues senzilles arquetes de pedra amb els escuts dels Comtes d’Urgell. Actualment encara es troben a l’església delMonestir de les Avellanes.

L’any 1906 doncs es van perdre definitivament els quatre sepulcres dels Comtes d’Urgell, i amb ells es van perdre quatre joies de l’escultura gòtica catalana.

.