ja_mageia

ERMENGOL X, UN COMTE, UN TERRITORI PDF Print E-mail

Presentació  Programa  Cartell Ermengol X  Panteó Comtes d'Urgell  Col·laboradors 

 

Ermengol X, un comte, un territori. 700 aniversari (+1314-2014)

SOU BENVINGUTS

Sepulcre d'Ermengol X, comte d'Urgell (+1314)Els aniversaris no són només per mirar enrere i agrair o rectificar. Certament la història “és mestra de vida”...  També són per mirar endavant. Fa 700 anys morí a Camporrells (La Llitera) Ermengol X, comte d’Urgell. Avui en fem commemoració.

Fou l´home i el comte just en el moment en què més feia falta al territori. Ermengol X va heretar el comtat a la mort del  seu pare el Comte Àlvar I (1278). Històricament eren temps  conflictius i d’ocupació del comtat; temps de revoltes, batalles i presons, fins que l´any 1278 se li va retornar el títol de Comte d´Urgell.

Al llarg de 30 anys amb pactes, concòrdies, aliances i també fets de guerra, Ermengol X va configurar i pacificar un  territori més gran que el que avui coneixem com “La Noguera”,  gaudint de la confiança i lleialtat dels reis Pere III i Jaume II.

En el seu testament va manar ser enterrat al Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, confirmant tots el privilegis i possessions que tan ell com els antecessors li havien donat.

Ara nosaltres, catalans i gent de la Noguera, hem de rebre el seu missatge. Cal lluitar pel nostre país, hem de guanyar la grandesa de la llibertat. Una Noguera més viva en una Catalunya més viva.

Que tots els qui ara celebrem la seva memòria, ens sapiguem comprometre amb la història i el futur del nostre país.

Benvinguts i bona festa.

Germà Ramon Benseny
Superior del Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes
18 d´octubre de 2014
.