ja_mageia

CAPITOL PROVINCIAL MARISTA: "FEU EL QUE ELL US DIGUI" PDF Print E-mail

Lluís Serra Llansana – Les Avellanes (Lleida), 30 de juliol de 2013

UN TRENCACLOSQUES DE LLENGÜES I CULTURES

31-7-13-5Les congregacions religioses funcionen sovint amb molta discreció. La saviesa que atresoren passa desapercebuda a les mirades distretes. Els seus sistemes de govern i d’animació presenten punts força interessants: democràcia participativa en l’elecció dels màxim responsables, rendició de comptes de l’equip sortint, revisió periòdica a fons de la vida i de les obres, temporalitat limitada dels càrrecs de govern, elaboració de projectes de futur... Un element afegit, sense el qual res no es el mateix, es concreta amb l’escolta de la Paraula de Déu: “Feu el que Ell us digui”. Els germans maristes de la Província de l’Hermitage hem començat el 30 de juliol fins al 4 d’agost el nostre 4rt. Capítol provincial. (cliqueu aquí per llegir-ne més)

.

El Monestir de les Avellanes (Lleida) és el punt de trobada dels 52 germans capitulars i dels 6 laics (dues dones i quatre homes) que procedeixen de França, Grècia, Hongria, Algèria, Suïssa i Catalunya. Un trencaclosques de llengües i cultures que vol construir una versió dinàmica del carisma de sant Marcel·lí Champagnat: comunitats de consagrats, ampliades per la participació dels laics, dedicades a la missió apostòlica dels infants i joves. El germà Antoni Ramalho, conseller general, delegat del germà Superior general que adreça unes paraules de salutació als presents.

31-7-13-11La primera sessió comença a la sala capitular a les 4 de la tarda. Els participants estan distribuïts amb set taules rodones per afavorir el treball basat en l’anomenat mètode de consens. Els temes que s’afronten són: obertura del Capítol a càrrec del germà Maurice Berquet, provincial que inicia el seu segon trienni; aprovació d’alguns canvis en el Reglament del Capítol, aprovació del Pla de treball proposat per la Comissió Preparatòria i elecció de la Comissió Central. La jornada clou amb la celebració eucarística, presidida pel P. Emmanuel de Marsac.

El germà Maurice Berquet, que inicia el seu segon trienni com a provincial de l’Hermitage, proclama en la seva al·locució d’obertura les paraules d’Isaïes (43-18-19): “No recordeu més els fets passats, no penseu en les gestes antigues. Faré una nova gesta, que ja comença a despuntar. No us n'adoneu? Obriré un camí en el desert, i rierols en l'estepa.” Tot seguit reflexiona: “Aquest nou món ja germina, no el veieu? Sí, a vegades ens costa de veure el que està a punt de germinar, com ho remarcava Mahatma Gandhi: “un arbre que cau fa molt soroll. Un bosc que creix ho fa en silenci”. Desitjo que el nostre Capítol sigui també l’ocasió de subratllar el que està a punt de néixer en la nostra Província. Per donar gràcies al Senyor, sens dubte, però també per orientar els nostres esforços per als tres anys futurs”.

31-7-13-31Hom procedeix a l’elecció de la Comissió Central, presidida pel germà Maurice Berquet. Són elegits els germans Xavier Barceló, com a coordinador; Pere Ferré, com a secretari; i Jean Ronzon, Jaume Parés i Gabriel Villa-Real com a moderadors.

Els preparatius immediats ja estan fets. Demà, 31 de juliol, comença la reflexió a fons sobre les esperances i els reptes de futur. L’obscuritat de la nit, que embolcalla el monestir, permet veure millor la llum dels estels. Tot un símbol en temps de recerca.

 
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner