ja_mageia

ART I ARQUITECTURA PDF Print E-mail

L’any 1931 el Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes fou declarat Bé Cultural Interès Nacional, pel llavors Ministeri d’Instrucció Pública i Belles Arts, del Govern provisional de la República.

La llarga història del Monestir de les Avellanes, que va des del segle XII fins a l’actualitat, ha fet que les diferents construccions del monestir, es construïssin, es modifiquessin i reconstruïssin, sempre segons els estils artístics i els models de construcció de cada època.  

Partint d’aquestes premisses, al Monestir de les Avellanes, s’hi ha edificat edificis i altres elements arquitectònics o artístics pertanyents a estils artístics molt variats com el romànic, el gòtic, el barroc, el neoclàssic, el neogòtic, el noucentista, l’arquitectura moderna, el minimalisme, etc.

A continuació us proposem endinsar-vos en l’evolució d’aquestes construccions:

.
 
EL CLAUSTRE DEL MONESTIR DE LES AVELLANES PDF Print E-mail

El claustre té una funció molt important dintre dels monestirs, ja que els seus espais es distribueixen a partir del claustre. Per altra banda és per on entra la llum i es renova l’aire, és el lloc on es recull i s’emmagatzema l’aigua, és l’espai del monestir que simbolitza la vida i el paradís.

El claustre del Monestir de les Avellanes fou construït a finals de segle XII. És la construcció més antiga del monestir, i és també l’element que reflecteix l’austeritat i la senzillesa que cercaven els premonstratesos.

D’estil romànic, la seua planta descriu un rectangle gairebé perfecte. Les quatre galeries del claustre estan cobertes per una bovada de volta d’aresta, d’època moderna. Hi ha elements que evidencien que la coberta primitiva no era igual, probablement era una coberta encara més senzilla amb embigat de fusta que sostenia la teulada de les galeries.

.