ja_mageia

FOSA A L'AIRE LLIURE DE LA CAMPANA DEL MONESTIR PDF Print E-mail

Una de les últimes campanes foses a l'aire lliure durant la Trobada de Campaners d'OsEl projecte "que sonin les campanes al Monestir" amb el que pretenem instal·lar campanes al campanar del Monestir de les Avellanes, té l'objectiu de fer difusió de tot el procés que va des de la creació de la campana fins al primer repic. Volem que aquest projecte arribi a tothom i permeti conèixer tot el procès de disseny i instal·lació de la campana de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes.

La primera etapa d'aquest procés és la fosa de la nova campana que durà el nom de Santa Maria de Bellpuig. Des de l'Associació hem volgut que aquesta fosa sigui especial tant per al monestir com per al municipi d'Os de Balaguer. És per això que conjuntament amb la Confraria de Campaners de Catalunya, el mestre campaner Abel Portilla i l'empresa de campanes Carvajal-Corrdera, durem a la pràctica la fosa de la campana durant la XXIV Trobada de Campaners de Catalunya, que tindrà lloc a Os de Balaguer (Noguera) els propers 9 i 10 d'abril de 2011.

Us convidem a tots i a totes a participar en els actes de la trobada de campaners i especialment en l'acte de creació de la campana del Monestir, un acte que pretén ajudar a difondre com es realitza una campana a l'aire lliure i segons el sistema tradicional de la cera perduda. És realment un espectacle i també la millor forma de conèixer com s'han fet les campanes al llarg de la història.

Per fer la campana, el mestre càntabre Abel Portilla seguirà més o menys el següent procediment:

  1. Un estudi prèvi i minuciós sobre com ha de ser el tipus de campana, quina forma ha de tenir, quin so volem reproduir, etc.
  2. Adequació del forn per a campanes a l'aire lliure ja existent a Os de Balaguer, i pas a pas l'artesà conformarà el motlle de la campana amb fang i cànem, per tal de definir l'ànima de la nova campana.
  3. En el moment de creació del motlle es col·locaran els elements decoratius de la campana, així com la inscripció del nom i altres elements que recordi la creació d'aquesta obra. Al mateix temps s'allisarà aquest motlle amb diverses capes de clara d'ou i fang mullat.
  4. A partir d'aquí caldrà foradar i buidar el forn per tal de fer baixar amb precisió i rapidesa el material candent que s'escolarà per diferents nivells introduint-se al motlles situats sota terra. Es fondrà segons el procediment tradicional
  5. Finalment la mescla de bronze i estany s'anirà solidificant. La puresa de l'aliatge és clau per assegurar la longivitat de la campana.
  6. Un cop introduïda tota la massa, el mestre campaner Abel Portilla comprovarà a través dels respiradors si s'ha realitzat correctament el proces d'omplir el motlle. 
  7. L'endemà al matí es produeix un altre moment màgic, el naixement de la campana amb el trencament del motlle de fang i cànem. En el nostre cas ho podreu veure cap a les 13:00 h. del dia 10 d'abril.
  8. Aquí finalitza el primer procés de la creació de la campana, que contindrà tot el simbolisme de fer la campana del monestir amb la mateixa terra que trepitgen les persones que després n'escoltaran el seu so. Abans però s'enduran la campana i en faran els retocs pertinents, s'analitzarà el seu to, es pulirà, se li adjuntarà el jou de fusta, etc.
.