ja_mageia

ABEL PORTILLA, CAMPANER ARTESÀ PDF Print E-mail

abel portillaAbel Portilla Bedia és campaner artesà. Nasqué el 14 de desembre de 1958 a Pedreña (Cantàbria). A la tendra edat de tretze anys s'iniciava com a fonedor de campanes de bronze.

 En la seva llarga trajectòria en aquest ofici ha creat més de 3.500 campanes, algunes de les quals amb destinació a les catedrals més importants del món. D'entre les quals hi destaquen les de Caacupé (Paraguai) i Cartagena d'Índies (Colòmbia).

El 1982 va treballar al Brasil a les Foneries Crespi de Sao Paulo, on fongué campanes per a diverses catedrals del país. També ha treballat en la creació de campanes per als Estats Units d'Amèrica. Pel que fa a Europa s'ha encarregat de fer les campanes de la catedral de Reykjavik (Islàndia), Niça (França) i Sofia (Bulgària). A l'Estat espanyol ha fos la campana de la catedral de Sigüenza  (Guadalajara), la de Santander (Cantàbria) i a nivell català destaca la de Tortosa (Terres de l'Ebre), entre moltíssimes més.

Igualment ha fabricat carillons per a l'Orquestra Simfònica d'Euskadi, l'Orquestra del Palau de les Arts Reina Sofia de València, el Seminari de Comillas (Cantàbria) i l'Ajuntament d'Amurrio (Araba) entre altres.

Avui en dia és l'únic campaner de l'Estat que fon amb el sistema tradicional, utilitzant tècniques ja utilitzades abans de Crist. De tant en tant porta a terme les foses a peu de campanar, emprant la tècnica de forns reverbers alimentats amb llenya. Aquesta tècnica és la que utiltizarà per a fondre la nova campana per al campanar del Monestir de les Avellanes.

.