ja_mageia

SENDERISME PELS VOLTANTS DEL MONESTIR PDF Print E-mail

L'entorn del Monestir de les Avellanes és ideal per a pràcticar el senderisme. És un entorn on hi trobareu antics camins abans utilitzats per usos agrícoles o per anar d'un poble a l'altre i ara conservats per a gaudir del paisatge de la Noguera.

L'entorn del Monestir i el paisatge de la Noguera alta en general és un autèntic aparador de la naturalesa. Passejar per aquest entorn és descobir un territori amb profundes arrels històriques, amb la possibilitat de conèixer la seua vegetació, turons amb vistes a l'hotizó, ruïnes d'antigues construccions, ermites i més patrimoni històric i natural. El camins del Monestir et permeten endinsar-te en un territori amb grans encants.

A continuació us llistem algunes rutes pels voltants del Monestir i més enllà. Per a més informació disposeu del punt d'informació del Montsec a la recepció del Monestir.

L'Obaga del convent

  • L'Obaga del Convent forma part de la Serra del Convent. Aquest indret ofereix les millors vistes del Monestir per la seua vessant sud. És una ruta fàcil, des de la porta del Monestir fins al cim de l'obaga hi ha una mitja hora.

Mare de Déu del Puig

  • Enmig de la Vall de Fonts Amenes s'aixeca un petit puig d'uns 530 metres d'alçada. Damunt d'aquest puig hi ha una petita plaça presidida per l'estàtua de la Mare de Déu del Puig. És una excursió molt agradable de fer, apta per a tothom, que té  una durada d'uns 20 minuts.

Vall de les Tisores

  • La Vall de les Tisores rep aquest nom per la seua forma de tisora oberta. És una vall verge, silenciosa i tranquil·la on podem gaudir d'una gran diversitat de flora i fauna. Aquesta Vall es troba a ponent del Monestir. La ruta per aquesta vall té una durada aproximada d'una hora. Pel camí veurem oliveres, ametllers, pins, roures i alzines, algunes ruïnes de cases de pagès, la Cova de la reconciliació, l'antiga bassa de la vall amb pollancres, entre altres.

El Puig de la Creu

  • Des del Puig de la Creu es pot contemplar una de les vistes més belles de la contrada. El Puig es troba a 635 metres d'altitud essent el punt més elevat de la Vall de les Tisores. Per arribar al cim de la creu es tarda aproximadament una hora. L'ascenció al puig s'inicia des de l'antiga bassa de la vall. Des de dalt veurem el Montsec, Montalegre, Vilanova de la Sal, els Quatre vents, el Monestir i els plans de Balaguer. Com a curiositat molt a prop s'hi troba s'hi troba instal·lat un sismògraf.

Montalegre

  • L'ermita de la Mare de Déu de Montalegre es troba al punt més alt de la serra del Montroig. Té unes vistes extraordinàries del Montsec, el pantà de Camarasa, la plana d'Urgell, motiu pel qual se'l coneix com el mirador de la Noguera. Aquesta ruta és pot fer tant en cotxe com a peu. La distància és de 9,3 km. Per arribar-hi passarem per Vilanova de la Sal, la Font de les Fontanelles, amb una gran alzina centenària. L'ermita es troba a gairebé 900 metres d'altitud.

El Congost de Mont-Rebei

  • Magnífic recorregut per gaudir d'un entorn especial. El congost és l'escletxa que ha fet el riu Noguera Ribagorçana per travessant la serra del Montsec. Els habitants d'aquest indret van excavar un camí de pas a la roca per poder pujar al Pirineu o baixar a la plana. Per arribar-hi des del cantó de la Noguera us heu d'arribar a Corçà i després a l'ermita de la Pertussa. La ruta tradicional finalitza al pont penjant, ja al Pallars Jussà.

 

.