ja_mageia

850 ANIVERSARI DEL MONESTIR DE LES AVELLANES PDF Imprimeix Correu electrònic

El Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes celebra el 850è aniversari de la seva fundació. L’1 de febrer de 1166 un grup de monjos premonstratesos fundaren la primera comunitat del monestir sota l’esguard dels Comtes d’Urgell. Aquell dia es posaren les bases d’una llarga història que encara perdura.

El Monestir de les Avellanes esdevingué durant l’Edat Mitjana el centre espiritual del Comtat d’Urgell i panteó comtal, essent l'abadia premonstratesa més important de la Corona Catalanoaragonesa, i un dels monestirs més importants de la Catalunya interiror. 

Ja al segle XVIII el monestir visqué una segona renaixença amb l’anomenada Escola Històrica de les Avellanes; esdevenint epicentre de la Il·lusreació a Catalunya. Malauradament el convuls segle XIX i la desamortització de Mendizábal posaren fi a l’etapa premonstratesa.

El Monestir de les Avellanes recuperà la vida religiosa de la mà dels Germans Maristes, que l’adquiriren el 1910 per emprar-lo com a seminari. Encara avui és el centre on s’han format més germans maristes del món, i ha esdevingut la casa pairal de la congregació a Catalunya.

Avui Santa Maria de Bellpuig de les Avellans és un Monestir de portes obertes, al servei de les persones, la cultura i el territori.

Un indret emblemàtic i ple d’històries, un lloc on trobar-hi el silenci, la pau, la natura, la història… un lloc per compartir amb els que t’envolten i un lloc on retrobar-te amb tu mateix. Per tot això i el que vindrà:

Visca el Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes!

El Monestir de les Avellanes, Avui